Hirdetés

Vállalkozás-blog

„Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz!” Henry Ford

Ajánló

Üzletitervek.hu

kommentek

5.3 Mire vállalkozhat az egyéni vállalkozó

2007.12.17. 06:49 | L.Péter | Szólj hozzá!

Címkék: tanulmány egyéni vállalkozás

Egyéni vállalkozás folytatására jogosultak, az egyéni vállalkozás keretei között gazdasági tevékenységet folytathatnak. Ilyennek az üzletszerűen folytatott termelő- vagy szolgáltató tevékenység tekinthető. Üzletszerű gazdasági tevékenységnek tekintjük, ha a vállalkozó saját nevében, saját kockázatára, ellenérték fejében, rendszeresen, nyereség és vagyonszerzés céljából folytat gazdasági tevékenységet.

A folytatható üzletszerű gazdasági tevékenységek köre nagyon széles, ter­melő, értékesítő, szolgáltató, kulturális, oktatási tevékenység, stb. Az egyéni vállalkozók által folytatható tevékenységeknél a törvény csak egy fontos korlátozást tartalmaz: az egyéni vállalkozó nem folytathat “állami monopóliumként” fenntartott tevékenységet, amelyet a törvény, törvényerejű rendelet vagy kormányrendelet az állam, állami szerv vagy állami gazdál­kodó szervezet részére tart fenn. Az egyéni vállalkozó például nem folytathat bányászati, banki, biztosítási tevékenységet, nem foglalkozhat dohányfeldolgozással, tengeri személy- és árufuvarozással, nem gyárthat és forgalmazhat kábító hatású szert, stb.


Az egyéni vállalkozó felelőssége

Az egyéni vállalkozót korlátlan felelősség terheli, ez azt jelenti, hogy az általa vállalt kötelezettségekért teljes személyes magánvagyonával felel. Egy vagyonnal azonban csak egy vállalkozásért lehet korlátlanul felelni. Az egyéni vállalkozó ebből kifolyólag nem lehet valamely működő gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja, így egy időben nem lehet tagja közkereseti társaságnak, illetve betéti társaságnak, ahol a beltagok felelőssége szintén korlát­lan.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr17265141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása