Hirdetés

Vállalkozás-blog

„Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz!” Henry Ford

Ajánló

Üzletitervek.hu

kommentek

Mezőgazdasági vállalkozás

2008.04.13. 14:53 | L.Péter | Szólj hozzá!

Címkék: tanulmány vállalkozás alanyok

Mezőgazdasági vállalkozók

Mezőgazdasági vállalkozóknak nevezzük azokat a természetes személyeket, akik vállalkozói igazolvány nélkül folytatnak gazdasági tevékenységnek minősülő mezőgazdasági termelő tevékenységet, vagy ahhoz nyújtanak kapcsolódó szolgáltatást. A mezőgazdasági vállalkozók jogintézményéről nem született egységes jogi szabályozás. Ennek hiányában tevékenységükről, lehetőségeikről az adójogszabályok adnak eligazítást.

Mezőgazdasági tevékenység folytatható:

1.  Mezőgazdasági termelőként (de nem őstermelőként). Ebben az estben elegendő, hogy a magánszemély vállalkozói igazolvány nélkül folytat mezőgazdasági tevékenységnek minősülő mezőgazdasági, erdőgazdasági, halászati, vagy vadászati tevékenységet, ideértve az ezekhez kapcsolódó feldolgozó, kereskedelmi illetve szolgáltató tevékenységet is. Szükséges feltétel hogy a mezőgazdasági termelő a 16. életévét betöltse. A tevékenysége során a Szja. 6. sz. mellékletében megjelölt termékek előállításával és értékesítésével foglalkozzon. Illetve saját gazdaságában végezze a mezőgazdasági tevékenységét. A saját gazdaság azt jelenti, hogy rendelkezési joga kell, hogy legyen az eszközök, a termelés szervezése, és az ezzel létrehozott eredményének a felhasználása felett.

2. Mezőgazdasági őstermelővé váláshoz az előbbieken túl szükséges az őstermelői igazolvány kiváltása. Ennek a kiváltásával a magánszemély jogállása sok területen hasonlóságot mutat az egyéni vállalkozóéval.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr92423690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása