Hirdetés

Vállalkozás-blog

„Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz!” Henry Ford

Ajánló

Üzletitervek.hu

kommentek

Milyen tevékenységeket folytathat gazdasági társaság

2008.01.10. 16:06 | L.Péter | 4 komment

Címkék: tanulmány gazdasági társaság

A gazdasági társaság alapításakor a gyakorolni kívánt tevékenységet a tevékenységek egységes ágazati osztályozásának rendszerében (TEÁOR'08) feltüntetett négy számjegyű kódok alapján kell meghatározni.
A Gt. kifejezetten kimondja a vállalkozói szabadság egyik alapelvét, hogy gazdasági társaság bármely tevékenységet folytathat, amit törvény nem tilt, vagy nem korlátoz. Ebből kifolyólag a tevékenységeknek három nagy csoportja létezik.

Az első csoport a minden korlátozás nélkül, szabadon gyakorolható tevékenységek. Ebbe a csoportba azon tevékenységek tartoznak, amelyek nem tiltottak, illetve gyakorlásuk semmilyen feltételhez nem kötött, szabadon gyakorolható.

A második csoport a tilos tevékenységek. Amint a neve is mutatja, gyakorlására gazdasági társaságot létrehozni nem lehet. Ilyen tevékenység lehet például bűncselekmény, szabálysértés elkövetése, tiltott reklámtevékenység.

Végül a harmadik csoport a feltételhez kötött tevékenységek. Itt az adott tevékenységet csak akkor folytathatja a társaság, ha bizonyos feltételeknek meg tud felelni. (Például: képesítéshez vagy formához kötött tevékenység…)

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr37292293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóth Lajos 2008.09.11. 20:25:36

Kedves Péter,

Segítséget szeretnék kérni. Párommal szeretnénk egy dekorációs eszközöket gyártó kft.-t alapítani. Az egytlen gondom, hogy sehol nem találom meg, melyik tevékenység és milyen végzettséghet van kötve?

Kérlek, ha van időd próbálj már válaszolni nekem,

Lajos

L.Péter 2008.09.14. 22:51:25

Kód - engedély - végzettség jól kereshető formában megvan a kereskedelmi és iparkamara honlapján:

profitalhatsz.mkik.hu/index.php?p=adattar_hatosagi

Illetve hasznos lehet:

www.teaorszamok.hu/

Ildikó · http://alexander97bt.datatrans.hu 2008.09.26. 21:05:41

A hivatalos oldal a www.ksh.hu itt az szj számok jegyzékénél illetve a teaor számok jegyzékénél megtalálod a tevékenységi köröket magyarázattal együtt.
süti beállítások módosítása