Hirdetés

Vállalkozás-blog

„Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz!” Henry Ford

Ajánló

Üzletitervek.hu

kommentek

Vállalkozási ötletek gyűjtése #1 ötletroham

2008.01.14. 12:30 | L.Péter | Szólj hozzá!

Címkék: ötlet

Az ötletroham (brain-storming) egy kis csoportos technika (kb.5-7 fő).
Azon alapul, hogy az ötlet ötletet szül. Egyszerű, de hatékony megoldás rövid idő alatt viszonylag sok ötlet összegyűjtéséhez. Akkor célszerű alkalmazni, amikor minél több lehetőséget számba szeretnénk venni, esetleg a megszokottól eltérő, új vállalkozási elképzeléseket is.

Ötletroham szabályai:

Megvalósításának első részében a résztvevőknek minél több ötletet kell összegyűjteniük. Ez úgy történik, hogy sorban mindenki mond egy ötletet, ezek valószínűtlenek is lehetnek (van, hogy a leginkább meghökkentő javaslat vihet közel egy eredeti működőképes vállalkozáshoz). Lényeges az ötletek bátor felvetése, a gondolkodás spontaneitása. Az ötletek száma, és nem a minősége a fontos!

Összpontosítsunk a lényegre, azt fogalmazzuk meg röviden (ha valaki hosszan fejezi ki magát, segíthetünk neki lerövidíteni, egy-két szóban megfogalmazni mondandóját), ha arra érdemes akkor később bővebb kifejtésre úgy is lesz lehetőség. A cél, hogy nagyszámú elgondolás kerüljön gyors egymásutánban felszínre, így az értékelés általában kikapcsolódik, ami jelen esetben hasznos.

Az ötleteket egyvalaki, mindenki számára követhetően felírja (táblára, vagy papírra…) A listán szereplő javaslatok további ötleteket szülhetnek, így vezetve jobb, kreatívabb elgondolásokhoz. Ezért a csoport tagjai bátran építsenek mások ötleteire, szabadon módosítva, tovább fejlesztve azokat.

Ha valakinek az adott körben nem jut eszébe semmi, akkor passzol. Addig folytatjuk a gyűjtést, míg a csoport ki nem fogy az ötletekből. Nem megengedett viszont az ötletgyűjtés közben az elképzelések megbeszélése, az értékelés vagy kritika, mert így gátoljuk, hogy újabb és minél jobb gondolatok szülessenek.

Ha az ötletgyűjtés befejeződött, akkor célszerű értelmezni a nem egyértelmű gondolatokat, a hasonló elképzeléseket lehet csoportosítani, esetleg összevonni. A leghasznosabb ötleteket szavazással kiválasztani, rangsorolni, értékelni és selejtezni, fokozatosan választva ki a legjobbnak látszó megoldást.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr29296331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása