Hirdetés

Vállalkozás-blog

„Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz!” Henry Ford

Ajánló

Üzletitervek.hu

kommentek

5.10 Egyéni cég

2007.12.26. 10:54 | L.Péter | 3 komment

Címkék: tanulmány egyéni vállalkozás egyéni cég

Az egyéni vállalkozás különös formája az egyéni cég. Úgy jön létre, hogy az egyéni vállalkozó a székhelye szerint illetékes cégbíróságtól kéri a cégjegyzékbe való bejegyzését egyéni cégként. Az egyéni cég nem jogi személy, semmilyen módon nem különbözik az egyéni vállalkozástól. A bejegyzés előnye abban rejlik, hogy a cégjegyzék közhitelesen tanúsítja az egyéni cég bejegyzett adatait, valamint hogy a bejegyzett cégnév cégoltalom alatt áll. A bejegyzés nem változtatja meg jogi státusának jellemzőit, különösen nem tartozásaiért fennálló felelősségét. Az egyéni cégnek megvan a lehetősége, hogy a gazdasági társaságokról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően egyszemélyes korlátolt felelősségű társasággá vagy egyszemélyes részvénytársasággá alakulhasson át

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr26275282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyhaj.blogspot.com 2007.12.26. 20:28:55

Adóznia is ugyanúgy kell, mintha egyéni vállalkozó volna? Bár ha egyszemélyes kft-vé alakulhat, akkor bizonyára másképp is lehet.

aranyhaj.blogspot.com

L.Péter 2007.12.27. 15:12:02

Az egyéni cég (a cégbejegyzéstől függetlenül) azonos az egyéni vállalkozást folytató természetes személlyel, így adóznia is ugyanúgy kell.
Tervezik ennek a megváltoztatását, de eddig csak egy törvényjavaslat készült, amit április hónapban nyújtottak be a kormánynak, ez kilátásba helyezte a piaci igényeket jobban kielégítő „az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló” új törvény megalkotását. Azonban itt tudtommal megakadt a dolog.
Az egyéni vállalkozásnak nem, de az egyéni cégnek van lehetősége Kft.-vé alakulni.
A Kft.-re már (ha egyszemélyes is) más adójogszabályok vonatkoznak

Martinicske 2009.09.21. 21:13:47

Ha egyéni vállalkozó egyéni céggé alakul, az ev -ként kötött szerződéseket újra kell írni? Az ec kell szerepeljen a bejegyzés után a számlákon, bevallásokon is? Bankszámla és hivataloknál mindenhol be kell jelenteni a változást?
süti beállítások módosítása