Hirdetés

Vállalkozás-blog

„Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz!” Henry Ford

Ajánló

Üzletitervek.hu

kommentek

3. Gazdasági folyamatok alanyai

2007.12.11. 15:45 | L.Péter | Szólj hozzá!

Címkék: tanulmány alanyok

A gazdasági folyamatok szereplői jogalanyok, így jogképességgel rendelkező személyek. A jogképesség a jogalanyoknak azon sajátossága, hogy jogokat szerezhetnek és kötelezettségeket vállalhatnak. A magyar jogforrás három jogalanyt (személyt) ismer. A természetes személyeket (embert), mint természetes jogalanyt. Továbbá a jogi személyeket és a jogi személyiség nélküli gazdasági társaságokat. Ebben az esetben a jogképesség hordozója, vagyis a jogalany mesterséges személyiség.

A természetes személy, mint jogalany

A természetes személy meghatározás alatt magánszemélyt értünk. A mai hatályos magyar polgári jog értelmében valamennyi természetes személyt a fogamzás pillanatától kezdve feltételes (mert feltételezi az élve születést), ha élve születik feltétlen és egyenlő jogképesség illeti meg. Tehát törvényellenes a diszkriminációnak mind negatív, mind pozitív formája az egyes emberekre a jogalanyiság gyakorlása szempontjából. A természetes személy jogképességével szorosan összefüggő fogalom a cselekvőképesség. Cselekvőképesnek a Polgári Törvénykönyv szerint az a személy minősül aki nagykorú, tehát a tizennyolcadik életévét betöltötte, vagy tizenhat év felett nagykorúságát házasságkötéssel szerezte meg, nem áll cselekvőképességet érintő gondnokság alatt, mindemellett rendelkezik az ügyei viteléhez szükséges belátási képességgel. Tehát a természetes személy cselekvőképessége annyit jelent, hogy saját nevében és a saját jognyilatkozatai és cselekedetei alapján jogokat szerezhet, és kötelezettségeket vállalhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr30260449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása