Hirdetés

Vállalkozás-blog

„Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz!” Henry Ford

Ajánló

Üzletitervek.hu

kommentek

6.3 Kik alapíthatnak gazdasági társaságot

2008.01.02. 16:27 | L.Péter | Szólj hozzá!

Címkék: tanulmány alanyok gazdasági társaság

Főszabályként megállapítható, hogy minden jogképes személy, a polgári jog minden alanya alapíthat gazdasági társaságot, vagy már működő társaságba tagként beléphet és tagsági részesedést (részvényt) szerezhet.

Tehát a részvételre jogosultak köre kiterjed mind belföldi, mind külföldi természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiség nélküli gazdasági társaságokra.
A külföldi személyekkel szemben semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem érvényesül. A külföldiek magyarországi befektetései teljes védelmet élveznek. Erről rendelkezik a külföldiek magyarországi befektetéséről szóló 1988. évi XXIV. törvény.

A gazdasági társaságként működő vállalkozáshoz való csatlakozásnak azonban lehetnek korlátai, tehát a társulási szabadság nem korlátlan. A jogszabályokban vannak olyan rendelkezések, amelyek a vállalkozni, vállalkozáshoz társulni jogosultak körébe tartozókat különféle szempontok miatt (például ilyen lehet a felelősség halmozásának elkerülése) a társulás szándékában korlátozzák, a főszabálytól való eltérést a közérdek és a hitelezők érdekének védelme teszi szükségessé.

Ilyen személyi és alanyi korlát többféle lehet:

1. Kiskorú személy vagyoni felelősségét a polgári jog korlátozza, ezért nem lehet gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja, azaz nem lehet kkt. tagja, vagy bt. beltagja, azonban a többi társasági forma előtte is nyitva áll.

2. Egy természetes személy egyszerre csak egy gazdasági társaságban lehet korlátlanul felelős tag.

3. Kft.-t és rt.-t egyetlen természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiség nélküli társaság is alapíthat (egyszemélyes társaságok), a többi társasági forma alapításához azonban legalább két tag szükséges.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr32282188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása