Hirdetés

Vállalkozás-blog

„Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz!” Henry Ford

Ajánló

Üzletitervek.hu

kommentek

5.1 Egyéni vállalkozás folytatására jogosultak

2007.12.16. 06:30 | L.Péter | Szólj hozzá!

Címkék: tanulmány egyéni vállalkozás

Egyéni vállalkozónak minősül az adózás rendjéről szóló 1990. évi XCI. tv. (Art) értelmező rendelkezése szerint az a magánszemély, aki belföldön saját nevében és kockázatára rendszeresen, haszonszerzés céljából üzletszerű gazdasági tevékenységet folytat és vállalkozói igazolvánnyal rendelkezik, továbbá az a magánszemély, akinek a tevékenységét a törvény vállalkozási tevékenységnek minősíti.

Ugyanakkor egyéni vállalkozónak minősül az a magánszemély is, akit a személyi jövedelemadóról szóló törvény, tevékenysége alapján, egyéni vállalkozónak minősít. Ilyen lehet például (még akkor is, ha nincs vállalkozói igazolványa) a gyógyszerészi magántevékenységet folytató természetes személy, közjegyző, önálló bírósági végrehajtó, az egyéni szabadalmi ügyvivő, stb.

Egyéni vállalkozás folytatására jogosultak alanyi köre

Az alanyi kör egyet jelent az egyéni vállalkozás alapítására jogosultakkal. Voltaképpen bárki lehet egyéni vállalkozó: „egyéni vállalkozás alapítására az a belföldi természetes személy jogosult, aki cselekvőképes, lakóhelye van, és nincs kizárva az egyéni vállalkozás gyakorlásából.”

Belföldinek a devizajogszabályok szerint az a természetes személy minősül, akinek az illetékes magyar hatóság által kiadott érvényes személyazonosító igazolványa van.

Külföldinek minősülő állampolgárok közül egyéni vállalkozás alapítására csak az jogosult, aki önálló vállalkozóként gazdasági célból Magyarországon való letelepedésre külön törvény alapján feljogosított(1). Jelenleg hatályos nemzetközi szerződéseink szerint, az Európai Térség (EGT)(2) tagállamainak polgárai jogosultak Magyarország területén egyéni vállalkozás alapítására. A külföldi természetes személy csak akkor alapíthat egyéni vállalkozást, ha cselekvőképes, tartózkodási engedéllyel rendelkezik, illetve ha nincs kizárva az egyéni vállalkozás gyakorlásából.


(1) Külföldiek önálló vállalkozóként történő gazdasági célú letelepedéséről szóló 1998. évi LXXII. törvény.

(2) Az EGT államok körébe tartozik az Európai Unió valamennyi tagállama, továbbá az Izlandi Köztársaság, a Lichtensteini Nagyhercegség és a Norvég Királyság.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr28265121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása