Hirdetés

Vállalkozás-blog

„Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz!” Henry Ford

Ajánló

Üzletitervek.hu

kommentek

5 Egyéni vállalkozás

2007.12.15. 19:23 | L.Péter | 2 komment

Címkék: tanulmány egyéni vállalkozás

Az egyéni vállalkozóvá váláshoz az egyéni vállalkozásról szóló, többször módosított 1990. évi V törvény (Evt.) szolgáltatja a jogszabályi alapot.

Ez a szabályozás összhangban van a gazdasági társaságok, szö­vetkezetek, állami vállalatok szabályozásával. A törvény figyelemmel van arra is, hogy az egyéni vállalkozások körében várhatóan még hosszabb ideig a hagyományos, saját munkán alapuló vállalkozás lesz a jellemző, de egyúttal szabályozza az egyéni vállalkozók által létesített vállalatszerű vállalkozást, az egyéni cég feltételeit is.

Az egyéni vállalkozói forma a legegyszerűbb vállalkozástípus. Nincs alapító okirat, sem alapító vagyon. Egyedül biztosítja a tőkét, és egyedül dönt. Az ilyen vállalkozó nem hoz létre személyétől elkülönült szervezetet, hanem a legegyszerűbb, adózási és nyilvántartási szempontok miatt szükséges regisztrációt követően, a saját nevén végzi gazdasági tevékenységét. Az egyéni vállalkozás alanyi jog. Ez azt jelenti, hogy a természetes személy maga dönti el akar-e ilyen formában vállalkozást folytatni vagy sem. A hatóság csak azt mérlegelheti, hogy az adott személy megfelel-e a mindenkire kötelező feltételeknek, illetve rendelkezik-e azokkal a jogosítványokkal, amelyet az adott vállalkozói tevékenységként való gyakorláshoz jogszabály ír elő.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr43265100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hannover 2009.03.22. 13:56:45

kérdés! Segítsetek!
Egyéni vállalkozást nyitottam. Kereskedő. Én magam nem rendelkezem kereskedelmi végzettséggel,de az állandó alkalmazottam, s egyben meghatalmazottam, igen! Kérdés: amikor ő valamilyen oknál fogva nem tud dolgozni, pl.: beteg, szabadság, stb. akkor dolgozhatok e én a boltban egyedül,ill. egyenesági rokonom, mint kisegítő családtag, vagy alkalmi vállalói kis könyvvel, dolgozó? Vagy csak kizárólag akkor dolgozhatnak, mások, a felsoroltak közül, ha ő jelen van.Nagyon várom a választ! Nagyon köszönöm!! Hannover

L.Péter 2009.03.22. 20:17:44

"Attól függ, hogy a helyettesítés időszaka alatt milyen ellenőrzést kap.
Ha Ön helyettesít, vagy a segítő családtagja, - és az ellenőr a szakképesítés ellenőrzésére kap megbízást, akkor baj van. És ez szankcióval jár.
Ezt kivédheti azzal, ha elvégez egy kereskedelmi boltvezetői tanfolyamot.
A segítő családtag és az alkalmazott esetében is az ellenőrzés irányulhat arra, hogy a bejelentésük megtörtént-e, utánuk fizeti-e a járulékokat."
Forrás: magyarorszag.hu
süti beállítások módosítása