Hirdetés

Vállalkozás-blog

„Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz!” Henry Ford

Ajánló

Üzletitervek.hu

kommentek

Cél nélkül nem megy...

2008.02.19. 11:00 | L.Péter | 4 komment

Címkék: célok ötlet vállalkozás

Egy vállalkozókat, kezdő vállalkozókat, diákokat oktató egyetemi előadásról olvastam, ahol az előadó megkérte a hallgatóságot, hogy „emelje fel a kezét, aki tudja a céljait”, a hallgatóság felének a keze a magasba emelkedett. A következő felszólítás így hangzott: „most emelje fel mindkét kezét az, akinek írott céljai vannak!”, bármenyire meglepő, egyetlen kéz sem emelkedett a magasba!

Érdemes elgondolkozni azon, hogy vajon mennyire szeretnénk az elképzelésünket meg is valósítani! Máskülönben tudatosítsuk magunkban, hogy bizony én is csak az ábrándozók széles táborába tartozom, ahol a sikeres vállalkozás gondolata(i) egy metaforával élve: soha nincsenek a realitás mérlegébe behelyezve. Nincs kijelölve az az út, ami a gondolattól lépésről lépésre elvezet a megvalósulásig.

Ennél már csak az a rosszabb, amikor a gondolat megszületését, illetve a lehetőség felismerését, követi úgy a megvalósítás, hogy a célunk, és a hozzá vezető (üzleti)terv a: „Mert bizony nekem sikerülni fog!”.

Sajnos azonban, ha nincs átgondolva, lerögzítve, leírva, hogy az adott célhoz hogy lehet eljutni, akkor valami biztos sikerülni fog, vagy nem, talán VALAHOGY! … Pedig van ilyen, bármennyire is abszurdnak hangzik!

Példaképp említhetem, a panel aljában nyíló zöldségest, aki fittyet hány arra, hogy Ő a negyedik két éven belül, ugyanazon a helyen (sajnos száz méterre a másik zöldséges), megközelítőleg ugyanazon termékekkel (mivel komoly újításra nagyon nincs lehetőség, vagy nem biztos, hogy lenne rá kereslet, tehát marad a krumpli, hagyma, retek…), ugyan annyiért (hiába szebb a mosolyunk, a magyar vásárló árérzékeny), próbálja kitermelni a megélhetésre elegendő profitot (tisztelet a sok kivételnek).

Rövidre fogva sikerre vinni az ötletünket (első nekifutásra) annyi, mint célokat elérni, azonban ezt csak ismert célok esetében lehet megtenni!

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr74344592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dávid 2008.02.19. 22:06:04

Teljesen igaz, sőt az a legjobb ha határidőt is írsz a célok mellé, akkor sokkal nagyobb valószínűséggel fogod megvalósítani, mivel nem mondod hogy 'majd holnap'.

Dávid 2008.02.29. 17:43:47

Kedves Péter,

egy utolsó kérdés eszembe jutott. A helyzet a következő lenne:

tevékenység: kiskereskedelem
adózás: EVA.

Na most, ha egy termék beszerzési ára 80 Ft, eladási ára pedig 100 Ft, és felmerül még plusz 1 Ft egyéb költség, akkor:

hány Ft után adózok EVA esetén?

A teljes 100 Ft után, vagy a (100-80) 20 Ft után? (az 1 Ft egyéb költséget EVA esetén nem lehet elszámolni)

Tehát 100 Ft vagy 20 Ft után fizetem a 10% EVA-t?

Nagyon szépen köszönöm!

Ági 2008.03.01. 10:58:49

Dávid! Lehet, hogy ezt keresed: www.adozona.hu/kalkulator_eva.aspx

SZÓRÓLAP TITOKGAZDA · http://www.szorolap.com 2008.03.05. 13:53:12

A zöldségesre tudok egy tanulságos példát:

Balatonkenesén a strand bejáratánál vannak árusító pavilonok. Egyik nyáron két zöldséges árulta a portékáját egymás mellett, ismert piaci vasvázas asztalon kipakolva.

Az egyiknél sor állt a másiknál pedig senki. Akinél sorbanállás volt az árui vesszőkosárban, raffiával díszítve voltak kirakva. Az asztal ragyogó tisztaságú kockás lenvászon abrosszal volt letakarva. Az eladó, egy szakálas úr pedig a háziasszonyok által használatos konyhai kötényben állt az asztal másik oldalán. Az is vakítóan tiszta volt. Én akkor ott nem néztem az árat és gyanítom a többiek sem.
süti beállítások módosítása