Hirdetés

Vállalkozás-blog

„Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz!” Henry Ford

Ajánló

Üzletitervek.hu

kommentek

A gazdasági társaságok jogi szabályozása

2008.01.04. 16:43 | L.Péter | Szólj hozzá!

Címkék: tanulmány gazdasági társaság

A gazdasági társaságokat szabályozó főbb jogszabályok:

1. Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről szóló, többször módosított 1959. évi IV. törvénynek (Ptk.) azon a rendelkezései, amelyek a gazdasági társaságokra vonatkoznak,

2.  a gazdasági társaságokról szóló, 2006. évi IV. törvény (Gt.),

3. valamint 2006. évi V. törvény, a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról. (Ctv.)

A gazdasági társaságok alapvetően polgári jogi jellegű személyi és vagyoni társulások. Ebből kifolyólag a Polgári Törvénykönyv általános szabályai közül több is vonatkozik a társasági jogviszonyokra. Azonban a Polgári Törvénykönyv szabályait csak akkor kell, illetve lehet alkalmazni, amikor a gazdasági társaságokról szóló törvényben az adott kérdésre nem találunk rendelkezést. Tehát elmondható, hogy a Ptk. a Gt. mögöttes joga.

A Gt. nagyon szigorú kötelező előírásokat tartalmaz mind formai, mind tartalmi szempontból. Ez igaz a gazdasági társaságok alapítására is, mert csak a Gt.-ben szabályozott módon és formában lehet ilyen társaságot alapítani. Másrészről a tagok illetve a részvényesek a Gt. előírásaitól, csak ott és annyiban térhetnek el, ahol ezt a törvény kifejezetten megengedi.

Viszont nem minősül a törvénytől való eltérésnek, ha olyan rendelkezést vesznek be a társasági szerződésbe (alapszabályba, alapító okiratba) amelyről a Gt. nem szól, és a rendelkezés nem áll ellentétben a társasági jog általános szabályaival. Így az erre jogosultak a létesítő okirat tartalmát a gazdasági társaságokról szóló törvény és az egyéb jogszabályok keretei között szabadon állapíthatják meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr8284715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása