Hirdetés

Vállalkozás-blog

„Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz!” Henry Ford

Ajánló

Üzletitervek.hu

kommentek

4 Vállalkozói jogviszony

2007.12.15. 16:56 | L.Péter | Szólj hozzá!

Címkék: tanulmány

Az 1959. évi IV. törvény (Polgári törvénykönyv) alapján a vállalkozói jogviszony főbb tartalmi jellemzői a következők:

„Eredményre irányul: valamely dolog tervezésére, elkészítésére, feldolgozására, átalakítására, üzembe helyezésére, megjavítására vagy munkával történő más eredmény létrehozására. A kötelem döntően az eredményre vonatkozik. A vállalkozónak nincs személyes teljesítési kötelezettsége, más személyt is igénybe vehet (alvállalkozó).”                                                                                              Ptk. 389. §-415. §. 


Tehát a vállalkozói jogviszony jellemzői a viszonylagos önállóság, amiből következik, hogy nincs rendelkezésre állási kötelezettsége a vállalkozónak a megbízó felé, nincs határozott idejű munkaideje, illetve munkarendje, és nem vonatkozhat rá munkaidőbeosztás.  A vállalkozás mindig visszterhes jogviszony, a megrendelő díj fizetésére köteles, amely a szerződés megszűnésekor vagy a teljesítéskor esedékes. Kivételt jelent az ingyenes szívességi megbízás, amikor részben az ügy természetéből fakadóan, részben a felek közötti rokoni, baráti kapcsolatból ingyenesen, ellenszolgáltatás nélkül végzi el a munkát a vállalkozó. A vállalkozó nem köteles a személyes teljesítésre, igénybe vehet alvállalkozót, harmadik személy közreműködését. A vállalkozói jogviszonyra jellemző a saját tevékenység kockázatának a viselése.  A vállalkozónak a szerződésben vállalt eredményt a szerződésben meghatározott határidőre el kell végeznie. A szerződés a teljesítéssel megszűnik. A vállalkozói szerződésnél nincs formakényszer, nem érvényességi feltétel az írásba foglalás. A szerződés érvényesen létrejöhet ráutaló magatartással, amennyiben a felek megállapodnak a szerződés szempontjából lényeges kérdésekben. Ilyen lényeges kérdésnek minősül a szolgáltatás tárgya, mértéke vagy mennyisége, minősége, a létrehozáshoz szükséges határidő és a vállalkozói díj összege. Kivételt jelenthet, ha az adott szerződést jogszabály írásbeliséghez köti, természetesen ilyenkor érvényesen szerződést megkötni csak írásban lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr3264957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása