Hirdetés

Vállalkozás-blog

„Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz!” Henry Ford

Ajánló

Üzletitervek.hu

kommentek

Vállalkozás a határainkon túl, Európában

2008.01.21. 14:34 | L.Péter | 1 komment

Címkék: unió tanulmány vállalkozás

Európai Uniós állampolgárként, az Unió más tagállamaiban is szabadon vállalkozhatunk. Viszont a közösségi joganyagban a kis- és középvállalkozások szabályozásáról szinte semmit sem találni. Ennek oka, hogy a különböző vállalkozási formák alapítását minden Uniós tagállam maga szabályozza, mivel a cégek népgazdasági súlya, hagyományai, a velük kapcsolatos feladatok országról országra változnak, éppen ezért jelentős különbségek lehetnek.

Azonban ez még sem azt jelenti, hogy az Európai Unió nem foglalkozik a kis- és középvállalkozásokkal (kkv.). Ennek két oka is van:

Az egyik, hogy ez a szektor foglalkoztatja Európában a munkavállalók kétharmadát, és ők végzik el a teljes üzleti forgalom hatvan százalékát. Megállapítható tehát, hogy a kis- és középvállalkozások valójában az Unió gazdasági növekedésének a motorjai.

A másik fontos tényező, hogy a vállalkozások a saját tagállami piacaikról kilépnek és így egyre több vállalkozás termel, illetve szolgáltat az uniós piacra. Ezért az EU az egyenlő versenyfeltételeket úgynevezett „puha jogszabályokkal”, a tagországoknak tett ajánlások, a nemzeti vállalkozásfejlesztési politikák összehangolása által, rásegítő szerepet tölt be a meghatározó szabályok kialakításában.

Az Unió tagországaiban a magyar vállalkozók is minden különösebb nehézség nélkül alapíthatnak vállalkozást. A cégalapítás az adott tagország jogi szabályozása szerint történhet.

Abban az esetben, ha például valaki magyar vállalkozóként Ausztriában ruhaüzletet akar nyitni, akkor azt a helyi adminisztrációs szabályok elintézésével minden további nélkül megteheti. Ugyanis a magyar vállalkozóra ugyanazok a szabályok vonatkoznának, mintha annak az államnak lenne az állampolgára.

A vállalkozási joggal a tartózkodási engedély is együtt jár, ennek időtartalma viszont országonként változó.
A vállalkozó abban az országban adózik, ahol a cége jövedelmet termel. Közvetlen Uniós adó nincs. Csak a közvetett adókat, az általános forgalmi adót, és a jövedéki adókat hangolják össze Uniós szinten, a személyi jövedelemadóról és a vállalatokat terhelő adókról a tagországok maguk döntenek. Így azoknak mértéke jelentősen eltérő lehet. Ezt is figyelembe kell vennie egy vállalkozásnak, ha az Európai Unió más tagországaiban is meg szeretné vetni a lábát.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr89305887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dávid 2008.02.04. 16:33:48

Kedves Péter,

előszöris szeretném megköszönni ezt az önzetlen munkádat,
amit a blogodon végzel, valamint lenne néhány kérdésem,
amik szerintem másokat is érdekelnének.

1. Szlovákiában sokkal kisebb az adó mértéke, ez tény.
Olvastam egy konkrét példát is, miszerint:
50 M forint adózás előtti nyereségből
adózás után Magyarországon 26 M,
míg Szlovákiában bejegyzett cég esetén 41 M marad.

Kérdésem ezzel kapcsolatban az, hogy egyéni vállalkozást
lehet-e szintén ilyen kedvező adó-feltételekkel indítani
bárhol külföldön?

Mik szükségesek hozzá?

Egyelőre erre szeretnék választ kapni.
Nagyon szépen köszönöm.

Üdv, Dávid

süti beállítások módosítása