Hirdetés

Vállalkozás-blog

„Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz!” Henry Ford

Ajánló

Üzletitervek.hu

kommentek

A helyesen megfogalmazott cél

2008.03.03. 10:30 | L.Péter | 1 komment

Címkék: célok gondolatok ötlet

“Semmilyen szél sem kedvező annak,
 aki nem tudja, milyen kikötőbe tart.”
(Seneca)

 

Milyen a helyesen megfogalmazott cél:

  • Minél részletesebben és világosabban van megfogalmazva egy cél, és a hozzá vezető út, annál biztosabbak lehetünk a sikeres megvalósulásban. A világosan megfogalmazott célok segíthetnek felszabadítani a személyünkben (vagy a szervezetben) mélyen szunnyadó tartalékokat :). Vannak akik azért fogalmaznak elnagyolt célokat, mert félnek a megvalósulatlanság okozta kudarctól. Ha így cselekszünk akkor, olyan mintha a szerencsénkben bíznánk. Vagy arra fog fújni a szél, vagy nem! Pedig a pontos megfogalmazás, és az ebből fakadható lehetséges kudarcnak a fenyegetése, motiváló erővel is bírhat.
  • A megfogalmazott célok ne oltsák ki egymást, legyenek összhangban. Fel kell állítani a fontossági sorrendet, eszerint összerendezni céljainkat. Hiába szerzünk új vevőket, ha a törzsvásárlóink máshoz pártolnak :(. Nézőpont kérdése, de véleményem szerint, hiába lesz XY sikeres vállalkozó, ha közben az állandó munka miatt tönkre megy a házassága. Tehát prioritások mentén, harmóniát teremteni a céljaink közt.
  • Reális célok! Szükséges, hogy a szervezet, vagy a vállalkozó lehetőségeit és önmaga képességeit, és ennek eredményeként céljait, reálisan meg tudja határozni! (Azonban van, hogy egyes célok a hagyományos értelemben nem mindig túl racionálisak)! Biztos te is hallottál már olyat, hogy az emberek azt mondták egy elképzelésről, hogy ezt lehetetlen megvalósítani! Nem mindig nekik van igazuk! Szó mi szó: ne legyen elérhetetlen, de jelentsen kihívást!
  • Ebből következik a másik szempont, hogy motiváljon! Fontos, hogy a megfogalmazott célunk előbbre vigyen. Erőfeszítésre sarkaljon bennünket a megvalósítása. Nem jó az a cél, ami akkor is megvalósulna, ha éppen nem tennénk érte semmit.
  • Rögzítsd a céljaidat, ha leírod, akkor kevésbé fogsz elfelejtkezni róla. Kénytelen leszel összerendezni a gondolataidat az adott céllal kapcsolatban, és erőteljesebben fog hatni rád, illetve ellenőrizhetővé, számon kérhetővé fog válni. Egy vállalkozás esetében, ha bármit is tervezhetően el akarunk érni, akkor kötelező!
  • Legyen mellettük határidő, mert: „sokkal nagyobb valószínűséggel fogod megvalósítani, mivel nem mondod, hogy majd holnap”! Amennyiben hagyod elveszni a távoli jövőben, akkor olyan mintha nem csináltál volna semmit. Fontos, hogy a célkitűzés jelenben hasson rád.
  • A cél beteljesülése döntően általad (vagy a szervezet által) megtett erőfeszítéseken múljon. Hiába tűzöl ki olyan célt, ami megvalósulása fölött nem rendelkezel befolyással :(.
  • Amennyiben szükséges, képes legyél korrigálni, változtatni rajta. Mivel a cél alapvetően , a saját magunk, vagy a szervezet sikeressége miatt szükséges, ha indokolt, akkor az eredményesség érdekében korrigálhatunk rajta. Ugyanis a bennünket körülvevő változó környezet (jogszabályok, versenytársak, trendek …stb.) bizonyos esetekben indokolttá teheti a változtatást.

 _________

A világosan megfogalmazott célok a bizonytalan jövőt kezelhetővé, megszelídíthetővé teszik. Ideális esetben a cél önmagát beteljesítő vízióvá válhat!

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr89362634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dreamteam 2011.02.28. 08:11:13

Igen, nagyon fontosak a célok, ezzel én is egyetértek, de nem elég leírni, gondosan fogalmazni, elképzelni azokat, talán a legfontosabb marad el sok esetben: tenni is kell értük. Nemrég olvastam egy blogbejegyzést a célállításról, Nógrádi Bence tollából, az egyik legsikeresebb magyar üzleti író és tanácsadó, akivel valaha találkoztam! Ő is ezt írja: "a lényeg AZUTÁN következik, hogy megfogalmaztam. A célokat nem megfogalmazni nehéz, hanem utána FOLYAMATOSAN dolgozni azon… És a jó célmegfogalmazás ebben segít, hogy képesek legyünk állandóan szem előtt tartani, hogy miért is dolgozunk." Írásairól bővebben itt: www.nogradibence.hu , www.milliomos.hu
süti beállítások módosítása