Hirdetés

Vállalkozás-blog

„Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz!” Henry Ford

Ajánló

Üzletitervek.hu

kommentek

6.1 A gazdasági társaság / tartalmi ismérve

2007.12.28. 18:31 | L.Péter | Szólj hozzá!

Címkék: tanulmány gazdasági társaság

A gazdasági társaság alatt főszabályként olyan társulást, szervezeti összekapcsolódást értünk, amelynek tartalmi ismérve az, hogy üzletszerű gazdasági tevékenységre irányul a működése, természetesen a törvényben meghatározott formában és módon.

Ez azt jelenti, hogy a gazdasági társaságoknak általánosságban elsődleges célja a gazdasági kockázatvállalás mellett nyereség elérése. Ez a gyakorlatban úgy nyilvánul meg, hogy a tagok nyereség, vagyonszerzés céljából, rendszeresen (sokszor személyesen is) közreműködnek.

A résztvevők részéről ez egyfajta szervezettséget, tervezettséget igényel. Minden tag, ha nem is egyenlő mértékben, de közreműködik a gazdasági társaság életében, cél a szervezet piaci pozícióját erősítő tudatos magatartással profit elérése.

Természetesen a törvény megengedi az úgynevezett nonprofit gazdasági társaság alapítását is. Ilyenkor a társaság nem nyereségszerzésre törekszik. Célja a társadalom valamely közös szükségletének kielégítése (pl. Magyar Televízió Rt.), de az ebből származó nyereséget a tagok nem osztják fel, hanem a társaság vagyonát gyarapítja.

Ennek ellenére a gazdasági társaságnak változatlanul az a fő ismérve, hogy a tagok közös érdekében üzletszerű gazdasági tevékenységet folytat.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr22277553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása