Hirdetés

Vállalkozás-blog

„Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz!” Henry Ford

Ajánló

Üzletitervek.hu

kommentek

5.7 Képesítéshez kötött tevékenység

2007.12.21. 10:10 | L.Péter | 6 komment

Címkék: tanulmány egyéni vállalkozás

Képesítéshez kötött tevékenységet az egyéni vállalkozó csak akkor folytat­hat, ha a jogszabályban meghatározott képesítési követelményeknek megfelel, vagy alkalmazottai, illetve segítő családtagjai(1) között van olyan személy, aki az előírt képesítéssel rendelkezik. Amennyiben ezek között nincs olyan személy, aki az előírt képesítéssel rendelkezik, akkor képesítéshez kötött tevékenységet nem folytathat.

A képesítési követelmények meglétét a vállalkozói igazolvány kiadása so­rán az illetékes hatóság nem vizsgálja, a vállalkozó a felelős annak betartásá­ért. Több telephely esetén a képesítési követelményeket valamennyi telephe­lyen érvényesíteni kell. Azonban, ha ellenőrzés során kiderül, hogy a képesítési követelményeket nem tartják be, az illetékes önkormányzat a vállalkozói igazolványt visszavonja, több telephely esetén pedig az érintett telephelyeken betiltják a tevékenységet.

A képesítési követelményeket a jogszabályok határozzák meg. Ugyanazok a képesítési előírások vonatkoznak az állami vállalatokra, gazdasági társasá­gokra és egyéni vállalkozókra. Például meleg- vagy hidegkonyhás ételek elő­állításához szakács szakmunkás-bizonyítvány kell, de egy I. osztályú vendéglőhely vagy áruház irányítója csak szakirányú egyetemi vagy főiskolai végzettségű személy lehet, stb.

(1) Segítő családtag lehet: közeli hozzátartozó (házastárs, egyeneságbeli rokon, örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek, örökbefogadó, mostoha- és nevelőszülő, testvér), valamint a vállalkozó élettársa, egyeneságbeli rokonának házastársa, házastársának egyeneságbeli rokona, illetve testvérének házastársa.

 

 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr100269919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dianis Sándorné 2008.03.22. 20:06:34

Tisztelt Uram!

Férjemmel igen sok ötletet "dobtunk" fel, melyet szeretnénk megvalósítani. Sajnos az a gond, hogy az információkból, melyeket jelenleg még csak az interneten tudunk fellelni, nem derül ki minden világosan.

Az ötletek, melyek felmerültek, szinte mindig azért állnak meg, mert nem tudjuk, hogy az általunk gyártani, készíteni kívánt "dolog" milyen "képesítési követelményt" kíván.
Arról nem is beszélve, hogy az induláshoz egyelőre csak a két kezünk munkáját tudjuk adni.

Kaptunk már olyan választ, hogy menjünk el az okmányirodába, ott mindenre készségesen válaszolnak, de ezt mi nem tudjuk megoldani, hiszen nem a községünkben, hanem több, mint 40 km-rel távolabb van az iroda, s ha nem kérünk időpontot, úgy nem is fogadnak minket.

Tehát, ha felmerül egy ötlet, nem tudunk elrohanni és megtudni, mi a teendő.

Azt is hallottam, hogy az okmányirodáknak a képesítési követelményekről van egy szoftvere, mely alapján azonnal megmondják, hogy az adott vállalkozáshoz milyen képesítés szükséges.
Ezt a lehetőséget máshol nem lehet elérni?
Ha igen, kérem segítsen!

Tisztelettel: Dianis Sándorné

L.Péter 2008.03.23. 16:06:08

Tisztelet Dianis Sándorné!

Ilyen jellegű, szabadon böngészhető keresőt sajnos nem ismerek. Tudtommal szakképesítésről és engedélyekről szóló, folyamatosan frissített adatbázis csak az okmányirodák szakemberei számára elérhetőek.

Amennyiben hasonló helyzetben lennék akkor, első körben utána járnék, hogy a számításba vehető végzetségekkel (azoknak a személyeknek a végzettsége, akik bevonhatók lennének a leendő vállalkozásba) milyen jellegű tevékenységek folytathatóak. Illetve készítenék egy sorrendet a számításba jött ötletekről, és a legeredményesebbnek tűnő elképzeléstől haladva sorra venném az azok gyakorlásához szükséges képesítéseket.

Tájékozódásra elegendő lehet az internet, azonban ha már van kirajzolódó elképzelés, akkor érdemes felkeresni a kerületileg illetékes okmányirodát és ott a konkrétumokat megérdeklődni, átbeszélni.

Sok sikert kívánok!

L.Péter 2008.03.23. 16:38:44

A következő linkek talán tájékozódásra hasznosak lehetnek:
www.okj2006.hu/abc_index.html
www.kepezdmagad.hu/?p=szakma_kereso&lang=

fezsu 2009.02.17. 12:28:29

Üdvözlöm!

Vállalkozás indítsán gondolkodom. A főbb céges profil digitális fotó szerkesztése, nyomtatása, ill. videóalbum készítése fotókból zenei aláfestéssel; hagyományos családi fotók digitalizálása, családi vhs videók digitalizálása és rögzítése dvd lemezre. Ezek lennének a főbb tevékenységek. Emellett szeretnék még egyéb kiegészítőket is árusítani: írgató cd, dvd lemezek, adathordozók (pl: memóriakártya, pendrive), cd/dvd tartó mappák, fotókeretek, fotóalbumok.
A kérdésem az lenne, hogy ha ezt megszeretnénk valósítani, milyen szakmakód alá tartoznk ezek? És milyen végzettséggel kell rendelkeznem, hogy ilyen üzletet nyissak?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel, Zsuzsa

VBSZ76 2011.09.04. 14:40:53

Érdeklődnék, hogy egyfajta reklám tevékenységet folytatnék egyéni vállalkozóként az egyik multi céggel, tőlem rendelnék ezt a fajta reklám tevékenységet.
Ehhez kell.e nekem valamilyen végzettséggel rendelkeznem.

Köszönöm válaszát...

kreatívjáték 2013.10.18. 10:12:12

Üdvözlöm!
Kérdésem az lenne, hogy szeretnék egyéni vállalkozó lenni , fejlesztő gyerekjátékok értékesítésével foglalkoznék.
Nincs kereskedelmi végzettségem / Vállalati tervező,Statisztikus, Képesített könyvelő a szakmám/ így milyen kódszámmal tudnék vállalkozást kezdeni , hogy elfogadják a vállalkozói kérelmemet?
Válaszát köszönöm
süti beállítások módosítása